RABO RONDE VAN LEKKERKERK

Stichting Wielercomité Lekkerkerk

Europees kampioene wegwielrennen Ellen van Dijk heeft op Hemelvaartsdag de 58e editie van de Ronde van Lekkerkerk op haar naam geschreven. De uit Woerden afkomstige toprenster wist in de slotrondes van het criterium weg te rijden uit een kopgroep van vijf rensters. Deborah Veerman, afkomstig uit Stolwijk en rijdend voor De Waardrenner, verraste met de tweede plaats. Nina Kessler (Velserbroek) maakte het podium compleet. Van Dijk, die voorafgaand aan het criterium ook de tijdrit won, wist maandag nog het werelduurrecord op haar naam te zetten.

Thu, 26 May

Crosser of wegwielrenner? Velen maken de keus of moeten die noodgedwongen maken. Toch zijn er inmiddels ook een aantal rensters die dit met succes combineren. Marianne Vos en Lucinda Brand lukt het bijvoorbeeld al heel wat jaren. En ook Yara Kastelijn is zo’n renster die het goed af blijft te gaan. Dat lukte haar de afgelopen seizoenen al, maar dit jaar nog nadrukkelijker. In onder meer de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik deed ze mee om de zege. “Ik ben erg blij met mijn voorjaar, maar nog niet tevreden.” Wie weet helpt een zege in de Ronde van Lekkerkerk?

Wed, 25 May

Een opvallende naam op de startlijst van de Ronde van Lekkerkerk voor vrouwen is die van Matilda Raynolds. De 34-jarige Australische rijdt pas vijf jaar wedstrijden en kwam onlangs alleen naar Nederland, om hier meer wedstrijden te rijden. En dat gaat goed. Vrijdag werd ze bijvoorbeeld vijftiende in de internationale klassieker Veenendaal-Veenendaal. “Racen in Europa is het toppunt van wielrennen voor vrouwen. Hoewel ik wat successen heb gehad in Australië en de Verenigde Staten, is dit niet te vergelijken met het goed doen in Europa, want dat zijn de resultaten waar de beste ploegen ter wereld naar kijken.”

Tue, 24 May

Voormalig wereldkampioen BMX doet komende donderdag mee aan de 58e Ronde van Lekkerkerk. De 29-jarige Brabander maakte daarbij zijn debuut in een wielerwedstrijd op de weg. Van Gendt die in 2019 de wereldtitel pakte, zette in augustus vorig jaar een punt achter zijn BMX-carrière en richtte zich vervolgens op het mountainbiken. Nu komt daar ook de weg bij. “Puck (Moonen, vriendin) vertelde me dat het een leuke koers is om te rijden en dat er een goed niveau aan de start staat. Zo enthousiast als ik ben lijkt het me dan leuk om te kijken waar ik sta en of ik de koers überhaupt uit kan rijden. Ik laat mezelf verrassen en ik probeer er open in te gaan.”

Mon, 23 May

Je hebt van die mensen die ‘ademen wielrennen’. En als ze dan ook nog de Ronde van Lekkerkerk ‘ademen’, dan heb je in onze ogen een gouden combinatie. Peter Haas is zo iemand en één van een fijne groep mensen die de wielerronde iedere keer weer mogelijk maken. Maar wat doen die mensen nu precies? Daar voelden we Peter ditmaal eens over aan de tand. “De Ronde van Lekkerkerk betekent voor mij een leuke dag met veel bekenden en een feest voor bijna iedereen. Dat je daarbij ook nog eens een leuk babbeltje kunt maken met olympische- en wereldkampioenen, geeft het nog een extra leuk tintje.”

Sat, 21 May

Het startveld van de 58e Ronde van Lekkerkerk heeft, met nog een kleine week te gaan tot het evenement, nogmaals een boost gekregen. Met Pauliena Rooijakkers (foto), Karlijn Swinkels, Yara Kastelijn en Nina Kessler zij nog een aantal rensters aan de startlijst toegevoegd die tot de wereldtop behoorden. Met name de naam van Rooijakkers springt momenteel in het oog. De 29-jarige renster van Canyon-Sram won afgelopen dinsdag de Spaanse klimklassieker Durango-Durango, waarin ze Anna van der Breggen opvolgde als winnares.

Fri, 20 May

Nog ruim week is er te gaan en dan staat de 58e Ronde van Lekkerkerk eindelijk op de planning. Na twee jaar afwezigheid snakken we naar de volgende editie van de wielerronde. Opnieuw vormt de vrouwenkoers het hoofdprogramma, met eerst een korte tijdrit voor tien prominente rensters en dan het criterium, maar ook de wedstrijd voor de elite/beloften mannen is sterk bezet. Twee namen springen er in het bijzonder uit; Coen Vermeltfoort en Yoeri Havik. Er zijn echter heel wat kapers op de kust.

Wed, 18 May

Toen drie jaar geleden de Ronde van Lekkerkerk voor het laatst werd verreden, was Claudia Jongerius misschien wel de verrassing van de dag. De toen pas 20 jaar oude wielrenster reed zich te midden van heel wat profrensters in de kijker, door in de kopgroep van drie te belanden die uiteindelijk streed om de zege. Naast winnares Janneke Ensing en Natalie van Gogh stond ze als derde op het podium na afloop van de koers. “Ik was heel tevreden met de die derde plaats!”

Mon, 16 May

In navolging van Lucinda Brand en Ellen van Dijk, komen meer prominente rensters aan de start in de 58e Ronde van Lekkerkerk. Onder hen is Claudia Jongerius, die bij de vorige editie twee jaar geleden als clubrenster verraste met de derde plaats. Inmiddels rijdt ze voor het Belgische UCI-team Bingoal Casino. Ook Puck Moonen, die met meer dan 650.000 volgers op Instagram misschien wel de populairste wielrenster wereldwijs is, is er weer bij. En met Eva Buurman van World Tour-team Liv Racing-Xstra staat nog een populaire renster aan het vertrek op Hemelvaartsdag.

Sat, 14 May

Bijna drie jaar geleden is het alweer. In de straten van Lekkerkerk komt een renster in het rood en blauw van haar gloednieuwe wielerploeg WNT-Rotor juichend over de streep. Janneke Ensing wint de 57e editie van de Ronde van Lekkerkerk. Solo, door in de laatste ronde bij twee medevluchters weg te rijden. “Het was een heel emotionele overwinning voor mij. Ik kwam net voor mijn nieuwe ploeg uit. De Ronde van Lekkerkerk waren letter mijn eerste kilometers in het nieuwe tenue. Ik was er heel blij mee.”

Tue, 10 May