RABO RONDE VAN LEKKERKERK

Stichting Wielercomité Lekkerkerk

Oud-wereldkampioen BMX Twan van Gendt maakt wegdebuut in Lekkerkerk

Voormalig wereldkampioen BMX doet komende donderdag mee aan de 58e Ronde van Lekkerkerk. De 29-jarige Brabander maakte daarbij zijn debuut in een wielerwedstrijd op de weg. Van Gendt die in 2019 de wereldtitel pakte, zette in augustus vorig jaar een punt achter zijn BMX-carrière en richtte zich vervolgens op het mountainbiken. Nu komt daar ook de weg bij. “Puck (Moonen, vriendin) vertelde me dat het een leuke koers is om te rijden en dat er een goed niveau aan de start staat. Zo enthousiast als ik ben lijkt het me dan leuk om te kijken waar ik sta en of ik de koers überhaupt uit kan rijden. Ik laat mezelf verrassen en ik probeer er open in te gaan.”

Van Gendt maakte dus de switch en heeft er inmiddels een aantal mountainbikewedstrijden opzitten. “De keus om te stoppen heb ik eigenlijk al anderhalf jaar geleden gemaakt”, vertelt hij. “Ik wist dat dat de Olympische Spelen in Tokyo en de wereldtitel verdedigen in eigen land mijn laatste kunstjes zouden zijn. Ik merkte dat mijn lichaam veel moeite kreeg met de zware krachttrainingen door verschillende blessures die ik in de loop van mijn carrière heb opgelopen. Ik ben alleen nog niet klaar met topsport, daarom heb ik de keuze om te gaan Mountainbiken. Dat vond ik altijd al leuk om voor de lol te doen, alleen wist ik niet of ik er aanleg voor zou hebben. Ik heb gewoon besloten in het diepe te springen en het met vallen en opstaan te leren. Het gaat aardig maar voor een topsporter duurt alles vaak te lang of gaat het te langzaam.”

Want inderdaad, jezelf opnieuw uit moeten vinden in een nieuwe sport moet een hele ‘schok’ zijn. “Dat kan ik inderdaad niet ontkennen. De eerste wedstrijden die ik reed kon ik het wel een plek geven. Bijvoorbeeld dat het mijn eerste wedstrijd was en ik nog veel moet leren, maar naarmate ik meer wedstrijden heb gereden gaat het toch aan me vreten. Je merkt gewoon aan jezelf dat de drang er is om te willen winnen, iets wat je jarenlang hebt gedaan in een andere discipline. De wedstrijden duren natuurlijk veel langer en dat geeft tijd om na te denken tijdens het afzien in een wedstrijd. Na 45 minuten gaat er regelmatig in mijn hoofd om ‘waarom doe ik het allemaal en waar ben ik toch aan begonnen’. Tegen het einde word ik vaak wel weer beter en dan verdwijnen die gedachtes ook weer. Het is soms een mentale strijd. Daar had ik in het verleden met BMX geen last van. Veertig seconden was te kort om over zulke dingen na te denken.”

'Tevreden als ik kan uitrijden'
Nu volgt weer een heel andere uitdaging; de Ronde van Lekkerkerk, een criterium over tachtig kilometer, met een groot peloton van hoog niveau. “Mijn ambitie op de weg is in eerste instantie ontdekken of ik het echte koersen ook daadwerkelijk leuk vind”, aldus Van Gendt. “Als dat zo is komt de topsporter wel weer in mij naar boven en dan ga je altijd voor het hoogst haalbare wat het in mijn geval ook is op de weg.” Maar dan wel stapje voor stapje, te beginnen in Lekkerkerk. Wanneer is het een geslaagde dag voor Van Gendt? “Dat is een goede. Ik denk dat ik heel tevreden ben als ik de wedstrijd kan uitrijden. Het zal hard gaan, dus ik ben benieuwd of ik het tempo kan bijbenen.”

Mon, 23 May