RABO RONDE VAN LEKKERKERK

Stichting Wielercomité Lekkerkerk

Rooijakkers, Swinkels en Kastelijn andere wereldtoppers in Lekkerkerk

Het startveld van de 58e Ronde van Lekkerkerk heeft, met nog een kleine week te gaan tot het evenement, nogmaals een boost gekregen. Met Pauliena Rooijakkers (foto), Karlijn Swinkels, Yara Kastelijn en Nina Kessler zij nog een aantal rensters aan de startlijst toegevoegd die tot de wereldtop behoorden. Met name de naam van Rooijakkers springt momenteel in het oog. De 29-jarige renster van Canyon-Sram won afgelopen dinsdag de Spaanse klimklassieker Durango-Durango, waarin ze Anna van der Breggen opvolgde als winnares.

Voor Rooijakkers was de zege een bevestiging voor haar sterke seizoen tot nu toe. Sinds ze afgelopen winter de overstap maakte naar de Duitse World Tour formatie Canyon-Sram, drukt ze haar neus steeds meer aan het venster. Na een zesde plaats in de Brabantse Pijl en zowel in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik een elfde plek, wist ze in de World Tour driedaagse Itzulia Women als tweede te eindigen achter Demi Vollering. Vervolgens boekte ze twee dagen later in Durango haar grootste zege tot nu toe.

Jumbo-Visma renster Karlijn Swinkels, Yara Kastelijn van Plantur-Pura en Nina Kessler van Team BikeExchange zijn andere in het oog springende namen. Voormalig wereldkampioene tijdrijden bij de junioren Swinkels brak de afgelopen seizoenen echt door bij de elite vrouwen en werd dit jaar onder meer al derde in een etappe in de GP Elsy Jacobs. Kastelijn stond vooral als veldrijdster te boek, maar liet met een negende plak in de Waalse Pijl en dertiende plaats in de Amstel Gold Race zien dat ze veel meer is dan dat. De ervaren Kessler is vooral heel sterk in de sprint. Dat leverde haar afgelopen weekend nog een derde plaats in de Omloop der Kempen op en donderdag begon ze de Vuelta a Burgos nog met een zevende plek in de eerste etappe.

Flink aantal profrensters
De vier rensters maken deel uit van een flinke groep met professionele rensters die zich inmiddels hebben aangemeld voor de Ronde van Lekkerkerk. Van de ruim zestig tot nu toe ingeschreven rensters, rijdt iets minder dan de helft voor een zogenoemde UCI-ploeg. Tot de deelnemers behoren onder meer ook wereldkampioene tijdrijden en Europees kampioene wegwielrennen Ellen van Dijk, haar Trek-Segafredo ploeggenote Lucinda Brand, Puck Moonen, Eva Buurman, Danique Braam, Claudia Jongerius en Britt Knaven. Laatstgenoemde is als Belgische niet de enige buitenlandse renster op de startlijst. Zo komen namens Isorex de Britse rensters Abbie Manley en Emily Knight naar Lekkerkerk, terwijl ook Matilda Raynolds uit Australië zich heeft ingeschreven.

Tijdrit met tien prominente namen
Op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei, vormen de vrouwenwedstrijd weer het hoofdnummer van de Ronde van Lekkerkerk. Om 14.20 uur gaat voor hen het criterium over 60 kilometer van start. Daaraan voorafgaand rijden de tien meest prominente rensters uit het startveld een korte tijdrit van één ronde over het parcours. Op die manier zullen zij, op een unieke manier, één voor één worden voorgesteld aan het publiek. Om 13.45 uur gaat de eerste renster van start, waarna er elke minuut één renster vertrekt. De top-3 van de tijdrit wordt gehuldigd, alvorens het criterium start.

Foto: Daan van Overveld

Fri, 20 May