RABO RONDE VAN LEKKERKERK

Stichting Wielercomité Lekkerkerk

Veel spektakel verwacht in 59e Ronde van Lekkerkerk

Morgen is het zover; de 59e Ronde van Lekkerkerk. Ook dit jaar rijden er weer topwielrensters door Lekkerkerk in de wedstrijd voor de vrouwen en is ook het deelnemersveld bij de koersen van de amateurs mannen en elite mannen sterk. Met mooi lenteweer erbij, verwachten we dat het weer een groot wielerfeest gaat worden. Daaraan voorafgaand wordt er eerst nog hardgelopen, want op het parcours zal in de ochtend de Hemelvaartsdagloop georganiseerd worden. Hopelijk mogen we jullie allemaal begroeten!

Nog even op een rij wat je precies kunt verwachten. In de ochtend wordt vanaf 10.00 uur de Hemelvaartsdagloop gelopen, met eerst wedstrijden voor de jeugd en daarna de senioren, die 8,6 kilometer lopen. De wedstrijd voor de amateurs mannen is vervolgens om 12.15 uur de eerste koers van de Ronde van Lekkerkerk. Als altijd komen daar ook veel lokale en regionale renners aan de start.

Tien vrouwen rijden vanaf 13.45 uur een tijdrit van één ronde op het parcours. Om de minuut vertrekt er een renster vanaf het startpodium bij het gemeentehuis. Wereldkampioene tijdrijden Ellen van Dijk, die tijdens haar zwangerschap toch nog een keer in actie komt, is één van de deelneemsters. Zij zal na afloop van de rit tegen de klok om 14.20 uur ook het startschot geven bij het criterium van de vrouwen.

Het criterium voor de vrouwen kent weer een flink aantal prominente namen. Wereldkampioene Annemiek van Vleuten is er de absolute topnaam. Onlangs won ze voor het derde jaar op rij de Vuelta a Espana en in 2022 won ze onder meer ook de Tour de France en Giro d’Italia. Daarnaast is ze tweevoudig wereldkampioene op de weg, tweevoudig wereldkampioene tijdrijden en olympisch kampioene tijdrijden. Het zal haar laatste deelname in Lekkerkerk zijn, want na dit seizoen hangt Van Vleuten de fiets aan de wilgen.

Van Vleuten gaat het niet gemakkelijk krijgen in de Ronde van Lekkerkerk. Op de startlijst staan heel wat sterke en opvallende concurrenten. Haar eigen Movistar ploeggenote Floortje Mackaij is er daar één van, maar onder meer ook Loes Adegeest van FDJ, Yara Kastelijn van Fenix-Deceuninck, Zuid-Afrikaans kampioene Frances Janse van Rensburg, Quinty Ton van Liv Racing TeqFind en Femke Gerritse van Parkhotel Valkenburg. Opvallende deelnemers zijn ook topschaatssters Irene Schouten en Antoinette Rijpma - De Jong, en de van social media bekende rensters Puck Moonen en Alexandra Ianculescu uit Canada.

Na de wedstrijd van de vrouwen zit het spektakel er zeker nog niet op. Om 16.00 uur gaat de wedstrijd voor elite mannen namelijk van start en ook daar is het niveau als altijd hoog. ‘Lokale held’ Remco Schouten verraste in 2019 met de overwinning in eigen huis. Is hij daar dit jaar ook weer in staat? Dat zou zomaar kunnen, want Schouten lijkt op het juiste moment zijn topvorm te pakken te hebben. Kortom; heel wat om naar uit te kijken op Hemelvaartsdag. We wensen iedereen veel plezier toe!

Foto: Stephan Tellier

 

Woensdag, 17 Mei