RABO RONDE VAN LEKKERKERK

Stichting Wielercomité Lekkerkerk

Vermeltfoort en Havik voeren sterk startveld mannen aan

Nog ruim week is er te gaan en dan staat de 58e Ronde van Lekkerkerk eindelijk op de planning. Na twee jaar afwezigheid snakken we naar de volgende editie van de wielerronde. Opnieuw vormt de vrouwenkoers het hoofdprogramma, met eerst een korte tijdrit voor tien prominente rensters en dan het criterium, maar ook de wedstrijd voor de elite/beloften mannen is sterk bezet. Twee namen springen er in het bijzonder uit; Coen Vermeltfoort en Yoeri Havik. Er zijn echter heel wat kapers op de kust.

Als op Hemelvaartsdag om 16.00 uur het startschot klink voor de mannenkoers, weten Vermeltfoort en Havik dat er op hen gelet zal worden. Met name de eerste renner is in blakende vorm. Op internationaal niveau staat zijn zegeteller al op vier dit jaar. De voormalig profrenner van Rabobank en Roompot won eerst in zowel de Tour de Normandië als de Tour du Loir et Cher een etappe, om vervolgens eind april de PWZ Zuidenveld Tour te winnen en daarna de Ronde van Overijssel, allebei zogende UCI 1.2 klassieker. In de Omloop der Kempen werd Vermeltfoort zondag vierde, maar daar ging de zege naar zijn VolkerWessels teamgenoot Roel van Sintmaartensdijk, wiens broer Daan ook nog eens derde werd namens dezelfde ploeg.

Yoeri Havik werd in de Ronde van Overijssel dertiende, maar reed dit seizoen verder nog niet heel veel op de weg. Hij brengt echter flink wat snelheid mee naar de Ronde van Lekkerkerk, aangezien hij als baanwielrennen wel erg actief was de laatste tijd. Ideaal met het oog op een criterium. Havik, die op de Olympische Spelen afgelopen zomer ook onderdeel maakte van de wegploeg, is samen met Jan-Willem van Schip de regerend Europees kampioen koppelkoers. Het duo werd tijdens de Spelen in Tokio vijfde op datzelfde onderdeel.

Meer favorieten
Zijn de twee dan de enige favorieten? Absoluut niet! Zo staan er met Nick van der Meer en Jasper Haest bijvoorbeeld twee ploeggenoten van Vermeltfoort aan de start en zijn er ook andere continentale renners die zich hebben aangemeld. Daarbij Rens Tulner van Metec, Maarten Vierhout van Allinq en de Let Martin Pluto van Abloc. En dan zijn er nog diverse clubrenners die vooraan zullen meestrijden. Een naam die er daarbij uitspringt is die van Jelle Johannink uit de Achterhoek. De coureur van Sensa – Kanjers voor Kanjers werd dit jaar al 4e in de zware Ton Dolmans Trofee in Limburg en was veertiende in de Ronde van Overijssel. Het leverde hem een contract op bij Abloc voor 2023.

Lokale held Schouten
Maar vooral zal er toch ook gelet mogen worden op Remco Schouten. De renner uit Ammerstol kreeg het publiek bij de vorige editie in 2019 pas écht op de banken, door in zijn ‘thuiswedstrijd’ met de winst aan de haal te gaan. “Dit is de mooiste ronde die er is en ik wilde deze heel graag winnen”, sprak hij destijds nadat hij in de finale uit een kopgroep van tien renners was weggesprongen en zo de zege naar zich toetrok. Schouten ging vervolgens bij zijn vrienden op de schouders (foto). Zit zo’n huzarenstukje er dit jaar opnieuw in? Dat zien we op Hemelvaartsdag vanaf 16.00 uur.

Wed, 18 May