Fins Törmänen daagt haarzelf uit in Lekkerkerk

Een opvallende naam op de deelnemerslijst van de vrouwenwedstrijd is die van Rosa Törmänen. Dat klinkt niet echt Nederlands zou je zeggen en dat is het dan ook niet. Törmänen komt uit Finland. Uit Kuusamo, om precies te zijn. Een stadje in het oosten van Finland, niet ver van de grens met Rusland. “Maar op dit moment woon ik in Stolwijk”, vertelt ze. “Andere Finse rensters vertelden me over de fietscultuur hier en ik wilde graag een kans pakken om een betere wegwielrenster te worden. Daarom ben ik hier naartoe gekomen.”

De 25-jarige renster is inmiddels al even in Nederland. “Ik ben een paar jaar geleden begonnen met wat kermiskoersen in België en twee jaar geleden heb ik een korte periode als gastrenster bij een Nederlands team gereden. Ik wilde ook altijd al graag richting Nederland en België voor wedstrijden, want het gaat hier anders dan hoe het bij ons in Finland gaat.”

Stolwijk is dus de uitvalsbasis van Törmänen. “Sinds vorig seizoen woon ik hier. Daarbij ben ik aangesloten bij de wielerclub ARC Ulysses en ik rijd wedstrijden voor Team Noord-Holland. In Finland heb ik dagelijks werk en ben ik net afgestudeerd, waardoor ik me voor nu graag wilde focussen op het fietsen. Daarom ben ik hier ook naartoe gekomen. Tijdens het seizoen ben ik hier voor het trainen en rijden van wedstrijden. Dat past op dit moment goed bij me. Ik wil me graag stap voor stap verder ontwikkelen.”

Die ontwikkeling doormaken doet de Finse onder meer door het rijden van criteriums “De criteriums en andere wegwedstrijden zijn hier uitdagender en zwaarder”, stelt Törmänen. “Je merkt snel wat je sterke en zwakke punten zijn. En het mooie hier is; wanneer je een fout maakt of iets mislukt, kan je het hier een dag later opnieuw proberen, omdat er zoveel wedstrijden zijn. Dat hebben we in Finland niet.”

Sfeer in Lekkerkerk erg goed
In 2017 reed Törmänen de Ronde van Lekkerkerk voor het eerst. Ze werd 37e. “Ik kijk er ontzettend naar uit om dit jaar weer te starten. De sfeer in Lekkerkerk was vorig jaar erg goed, dus ik hoop dat dat dit jaar opnieuw zo is. En ik vind het een leuk rondje.” Daarbij neemt ze het dan wel op tegen wereldtoppers als Anna van der Breggen, Chantal Blaak, Kirsten Wild en vele anderen. “Het is natuurlijk erg leuk om tegen die professionals te rijden. Ik ga ervoor om me te vermaken en mezelf uit te dagen. Als dat lukt, kan ik na afloop blij zijn.”

Rijden voor Finland
En wat de toekomst dan brengt? “Mijn doel is om bij een professioneel team te rijden, zodat ik alle klassiekers en grote rondes kan rijden. Daarnaast zou ik heel graag Finland vertegenwoordigen bij internationale kampioenschappen. Ik denk dat Nederland in die weg daar naartoe een onderdeel zal blijven, maar ik houd alle opties open.”