Lorena Wiebes toont haar talent

Ze was niet één van de tien rensters die op voorhand als de grote favorieten bestempeld werden en voorafgaand aan het criterium de tijdrit over één ronde reden. Na afloop van de Ronde van Lekkerkerk stond Lorena Wiebes echter wel op de tweede plaats van het podium. En een verrassing was dat eigenlijk helemaal niet. “Het is natuurlijk leuk om tweede te worden in dit sterke deelnemersveld”, kon ze na afloop tevreden zijn.

Wiebes werd vorig jaar Europees kampioene bij de junioren en als renster van Parkhotel Valkenburg baarde ze dit seizoen al opzien in haar eerste jaar bij de elite vrouwen. Met tweede plaatsen in de Omloop van de Westhoek en Omloop van Borsele en een derde plek in de Trofee Maarten Wynants, pakte ze al drie podiumplaatsen in UCI wedstrijden. Het peloton heeft inmiddels dus goed kennis gemaakt met de 19-jarige sprintster.

In Lekkerkerk zat Wiebes samen met ploeggenote Marit Raaijmakers mee in de kopgroep van acht. “Toen Amy weg was, keken we toch wel vooral naar de tweede plaats in de kopgroep”, kijkt ze terug op de koers. “Want als Amy teruggepakt zou worden, zou Anna wel weer gaan. Zij waren samen wel duidelijk de sterksten vooraan. We hebben wel geprobeerd om naar Amy toe te springen, maar dat ging niet.”

'Als eerste door de laate bocht'
Die sprint om plek twee, daar ging het voor Wiebes dus om. Met Kirsten Wild, misschien wel de beste sprintster ter wereld in wegwedstrijden, had ze echter flinke concurrentie. “Je wilt natuurlijk altijd proberen om de anderen te verslaan, ook al is het zo’n sterke sprinter als Kirsten Wild. Maar ik probeerde als eerste door die laatste bocht te komen en dan maar door te trekken. Het is vanaf daar vrij kort tot de finish en dan moet je er toch maar omheen zien te komen. Dat werkte gelukkig.”