Wiebes en oud-wereldkampioene Dideriksen doen mee

De Nederlandse revelatie van het wielerseizoen Lorena Wiebes staat op Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei, aan de start van de Ronde van Lekkerkerk. Wiebes baarde dit jaar opzien met onder meer zeges in Nokere Koerse, de Tour de Yorkshire en de World Tour etappekoers Tour of Chongming Island. Ze neemt het in Lekkerkerk onder meer op tegen Kirsten Wild en Amy Pieters. Naast hen heeft zich ook internationale concurrentie gemeld. De Deense kampioene Amalie Dideriksen, in 2016 wereldkampioen, doet mee aan het criterium.

Voor Wiebes wordt het haar tweede deelname in Lekkerkerk. Vorig jaar zag ze Amy Pieters solo naar de zege rijden, maar wist ze in de strijd om de tweede plaats Kirsten Wild naar de derde plek van het podium te verwijzen. In haar debuutjaar bij de senioren maakte de nu 20-jarige Wiebes in 2018 direct indruk. Dit seizoen gaat het echt nog veel beter voor de sprintster. Ze pakte al zeven zeges op internationaal niveau en is gestegen naar de vijfde plaats op de wereldranglijst. Opvallend was haar optreden in China. In de Tour of Chongming Island won de renster uit Mijdrecht alle drie de etappes en het eindklassement.

Ook Dideriksen is niet onbekend met de Ronde van Lekkerkerk. De 22-jarige renster van het Nederlands topteam Boels-Dolmans werd in 2016 in Qatar wereldkampioen, voor Kirsten Wild en de Finse Lotta Lepistö. De Ronde van Lekkerkerk was het volgende jaar in mei vervolgens het eerste criterium waar ze aan de start kwam in haar regenboogtrui. Dit jaar keert de Deense kampioene, die onder meer al de Ronde van Drenthe en drie etappes in de Holland Ladies Tour op haar naam heeft staan, dus terug in de wielerronde.

Sterk deelnemersveld
Met de bevestiging van de komst van Wiebes en Dideriksen wordt eens te meer duidelijk dat de Ronde van Lekkerkerk misschien wel het sterkst bezette vrouwencriterium van Nederland is. Eerder werd al bekend dat Amy Pieters haar titel komt verdedigen en wereldkampioene op de baan Kirsten Wild, oud-wereldkampioene veldrijden Thalita de Jong, Puck Moonen en Irene Schouten als smaakmakers aan de start verschijnen. Donderdag won Karlijn Swinkels, in 2016 wereldkampioene tijdrijden bij de junioren, de eerste etappe in de Vuelta a Burgos. Ook zij is er op 30 mei bij.

Foto's: Stephan Tellier - Boven Lorena Wiebes na de Ronde van Lekkerkerk 2018 en onder Amalie Diderikse als wereldkampioene in actie tijdens de wielerronde in 2017.