Zweedse Andersson wil vooral leren in de criteriums

Een opvallende naam op de startlijst van de Ronde van Lekkerkerk is die van Emmy Andersson. De 31-jarige renster is namelijk afkomstig uit Zweden en reed tot nu toe pas één criterium in Nederland. Begin april finishte ze als 23e in de Wielerronde van Oploo. Onervaren in het rijden van rondjes is ze echter niet. “De afgelopen twee jaren heb ik voor het Belgische clubteam De Sprinters Malderen gereden. Bij hen heb ik heel wat kermiskoersen en UCI wedstrijden in België gereden.”

Inmiddels komt Andersson uit voor Loving Potatoes De Jonge Renner, een Nederlands clubteam. “Via fotograaf Anton Vos kwam ik met hen in contact”, zo vertelt ze. “Bij het team krijg ik de kans om met hen te racen en toch in Zweden te blijven wonen, waardoor ik de energie en motivatie weer kreeg om toch weer wedstrijden te rijden.” Toch weer inderdaad, want het zag er even anders voor haar uit. “In 2017 en 2018 leefde ik in België van Zweedse sponsoren en dat was niet makkelijk. Daarbij voelde ik me erg alleen en was ik gewoonweg niet blij, waardoor ik vorig jaar in mei terug naar huis ben gegaan en niet meer wist wat ik wilde.”

Andersson besloot dus toch door te gaan en een vervolg te geven aan haar nog vrij jongere carrière. “Ik ben pas op mijn 25e begonnen met wielrennen. Vrij laat dus. In het begin combineerde ik het met studeren en was het echt puur voor de lol. Maar nadat ik in 2015 derde werd bij de Zweedse criterium kampioenschappen ben ik voor een Zweeds team gaan rijden. Met hen reed ik Belgische kermiskoersen en een aantal UCI-wedstrijden, zoals de Tour of Norway en Trofee Maarten Wynants. Daarna ben ik overgestapt naar De Sprinters Malderen.”

Leuk om te doen
Wonend en fulltime werkend in Zweden, neemt Andersson telkens vakantie op om in Nederland te komen koersen. Veel ervaring met de Nederlandse criteriums heeft ze nog niet en die zijn toch echt anders dan de criteriums in Zweden. “Ik heb er tot nu toe pas één gereden en het is niet direct iets waar ik heel goed in ben, maar ik vond het wel heel leuk om te doen. In Oploo had ik ook last van mijn pollenallergie, dus hopelijk is dat in Lekkerkerk beter. Normaal ben ik meer iemand van de langere wedstrijden, met heuvels en zonder al teveel wind.”

Goede seizoenstart
In de Ronde van Lekkerkerk komt Andersson een startveld tegen met flink wat UCI-rensters. Daarmee zal het een criterium van hoog niveau zijn. “Mijn doel is vooral om te leren en beter te worden in dit soort wedstrijden. Ik ben een aanvallende rensters. Als ik de benen heb die dag, zal ik me ook zeker laten zien en ik wil graag mijn teamgenotes kunnen helpen. Mijn seizoenstart in Zweden is goed geweest, met twee podiumplaatsen in drie wedstrijden. Ik hoop daar een mooi vervolg aan te kunnen geven.”